SIKÇA SORULAN SORULAR

Strafor (EPS) nedir?

EPS, Polistiren taneciklerinin ‘Pentan’ gazı ile şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen üründür. Pentan, taneciklerin içinde çok sayıda gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Böylece EPS levhaların bünyesinde bulunan çok sayıdaki küçücük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i hareketsiz ve kuru havadır.
Hareketsiz ve kuru hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ısı yalıtım malzemesidir. EPS ısı yalıtım levhalarının ekonomik ve üstün ısı yalıtım özellikleri bu şekilde sağlanır. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir.

Strafor’un ömrü ne kadardır?

Strafor, sonsuz ömürlü bir malzemedir. Şöyle ki; inşaat kurallarına ve yapı fiziğine uygun doğru ürünü, doğru kalınlık ve yoğunlukta kullanmak şartıyla sorunsuzdur. Örneğin Almanya’da, 30 yılı geçmiş bir teras çatıdan alınan *20kg/m3’lük Strafor malzemesi bilirkişi huzurunda test edilmiş ve malzemenin ilk günkü özelliklerini kaybetmediği görülmüştür.

*strafor yoğunluk birimi ‘dansite’dir, yani kg/m3

Isı yalıtımı amacıyla kullanılacaksa, 15-30 kg/m3 yoğunluk aralığı idealdir.

Suya ve Yanmaya karşı nasıldır?

Strafor’u meydana getiren Styrene, suda çözülmeyen ve erimeyen bir yapıda olduğundan kapalı gözenekleri suyu geçirmez, su içinde özelliklerini kaybetmez. Direk su ile temasında bile su emme oranı yok denecek kadar azdır.

B1 sınıfı dediğimiz malzemede alev yürümemektedir. Sıcaklığın derecesine ve süresine bağlı olarak insan yaşamını etkilemeyecek sıcaklığa ve soğuğa kadar dayanıklıdır. Kendiliğinden yanabilmesi için sıcaklığın, Straforun parlama noktası olan 360 C dereceyi geçmesi gerekmektedir.